ABC för Helsingfors: Q som i Quiz, Quantum satis, Q-Park, Quo vadis …

Q är förstås en utmaning, men skam den som ger sig:

Q & A kunde ha varit en möjlighet, ni vet den där förkortningen av Questions & Answers som man allt oftare stöter på, på webbsidor bland annat. Men hela detta ABC för Helsingfors är ju ett slags frågor och svar, så jag fastnar i stället för

Quiz, alltså det engelska ordet för frågesport, och väljer att ställa tre lättsamma, klassiska och lite kluriga frågor om Helsingfors. Ni får gärna svara i formuläret på denna webbsida, direkt till bjorn@bjornmansson.fi eller på Facebook! Svaren ges i morgon, under R som i Respons:

– Var korsar spårvägsskenor varandra i Helsingfors? Och då duger det inte med T-korsningar, av vilka det finns många, utan “hela” korsningar. Ett tips: rätt nyligen kom det en sådan till!

– Vilken byggnad i Helsingfors har gatunumren 1, 2, 3 opch 4? Alltså är nr 1 på en gata, nr 2 på en annan, nr 3 på en tredje och nr 4 på en fjärde. Det säger förstås sig självt att det måste vara en byggnad som fyller ett helt kvarter.

– Mannerheimvägen är som känt mycket lång. Hur många gator korsar Mannnerheimvägen under dess sträckning från Skillnaden och ända bort till Brunakärr? Vilka är de?

Quantum satis föreslog en Facebookvän att jag skulle skriva om under Q. Det betyder ju så att säga “det satisfierande kvantumet”, det vill säga den behövliga mängden. Och det passar ju bra ihop med det rim en annan Facebookvän föreslog på mitt nummer i valet, 548: Fem, fyra, åtta – Rim, Reson och Måtta!

Queen Elizabeth lär åter komma till Helsingfors i maj nästa år, visste en annan Facebookvän. Och då avses inte drottningen, utan lyxkryssaren med samma namn. Det associerar till att staden ska bygga nya kajer för kryssningsfartyg på Ärtholmen. Varje anlöpande fartyg av den storleksordningen betyder klirr i kassan för stadens företagare, så bara de inte smutsar ned är de hjärtligt välkomna!

Q-Park föreslog en tredje Facebookvän. Det är ju namnet på ett av de där privata parkeringsövervakningsföretagen som ska få sin verksamhet reglerad. Lite illa valt namn, förresten, om man uttalar det på engelska betyder det ju “kö-park”… Jag förstår bägge parter i den konflikten: ägare av privata parkeringsområden vill effektivt och behändigt kunna beivra missbruk, men böter är nog något bara myndigheter kan utfärda. Jag välkomnar alltså lösningen att de privata firmorna kan föreslå böter för myndigheterna, som sedan utfärdar dem. Visst blir det lite extra byråkrati, men rättsstaten måste fungera, ja just det: rätt!

Q-teatteri är  ytterligare ett förslag på Facebook. Det är en av de där många “fria” teatrarna som förgyller Helsingfors kulturliv. Staden bör visa sin uppskattning också materiellt.

Quo vadis, Helsingfors? Ja, vart är staden på väg? Det är förstås den övergripande frågan, som jag i detta ABC för Helsingfors försöker ge vissa svar på.