ABC för Helsingfors: R som i Respekt, Revan, Riksdagen, Rim, Reson, Rödbergen – och Respons på gårdagens Qiuz

Radio Vega Huvudstadsregionen (f.d. Mellannyland) är omistlig som informationskanal för svenskarna i huvudstadsregionen. Jag lyssnar varje morgon, åtminstone på nyheter.

Respekt är SFP:s slogan i detta kommunalval, och den är välvald. Respekt för varandra, respekt för folkviljan, särskild respekt för de svaga, alldeles särskild respekt för olikheter, för mångfalden! Tolerans går hand i hand med respekt.

Respons kunde man förstås skriva om allmänt också, men nu handlar det konkret om svaren på gårdagens lilla Quiz, med kluriga Helsingforsfrågor. Här är de:

– Det finns (minst) sex ställen där spårvagnsskenor korsar varandra: mellan Operan och gamla mässhallen, utanför statsrådsborgen på Salutorget, i korsningen av Backasgatan och Sturegatan i Vallgård (här korsar visserligen spårvagnsrutter inte längre varandra, eftersom åttan inte längre kör längs Sturegatan), i korsningen mellan Sturegatan och Aleksis Kivis gata, och som de senaste tillskotten Helsingegatans och Flemingsgatans korsning och mellan Forum och Glaspalatset. Har jag kanske missat någon?

– Åtminstone Statsrådsborgen vid Senatstorget är en byggnad/ett kvarter som har adressen 1 på en gata, 2 på en annan, 3 på den tredje och 4 på den fjärde. Gatorna är Alexandersgatan (3), Snellmansgatan (1), Regeringsgatan (2) och Riddaregatan (4).

– Nordenskiöldsgatan är faktiskt den enda gatan som korsar hela långa Mannerheimvägen. Alla andra som verkar “korsa” den byter namn just där, såsom till exempel Brunnsgatan/Simonsgatan.

Revan i Kronohagen, alltså Svenska lyceum, var min pappas skola på trettiotalet. Och där var jag faktiskt också på min första FSS-elevriksdag 1968. Skolan har ju för länge sedan skattat åt förgängelsen, liksom så många andra gamla svenska gymnasier. (I byggnaden verkar visst nu det finska Sibelius-lukio.) Somliga slogs samman med andra, somliga kan anses ha mer eller mindre bokstavligen flyttat ut till grannkommunerna Esbo, Kyrkslätt, Vanda och Sibbo, som ju i motsats till Grankulla länge saknade egna gymnasier. Nu ska vi göra allt för att hålla kvar de fyra svenska gymnasier vi har kvar, vid behov under gemensamma hattar men med verksamhet i Brändö, Lärkan, Norsen och Tölö!

Riksdagen har varit min arbetsplats de tre senast åren. Efter min relativa framgång i EU-valet 2009 (andra, numera första suppleant) värvade Svenska riksdagsgruppen mig till sin generalsekreterare. Jag stortrivs i Granitborgen, och har ytterligare förstärkt de nätverk till även höga beslutsfattare jag hade etablerat redan under ungdomsåren i politiken och framför allt som journalist. Jag är övertygad om att min politiska erfarenhet på riksnivå och detta nätverk är till nytta också med tanke på en insats i Helsingfors kommunalpolitik.

Rim, Reson och Måtta (alltså inte Råtta, trots att det skulle fullända allitterationen) föreslog en Facebook-vän att jag skulle använda för att rimma på nummer 548 i kommunalvalet. Och det passar mig bra: som liberal mittenman vill jag ju ha rimlighet och måtta i allt, baserad på reson!

Rödbergen var min första stadsdel, för när jag föddes och fram till två och ett halvt års ålder 1955 bodde vi på Nylandsgatan. Så jag är väl Rööperin kundi. Till Rödbergen återvände jag sedan som ordförande för skolungdomsförbundet FSS, vars kansli då låg på Roban (Stora Robertsgatan 3-5 B 33), medan SU:s och SFP:s kansli låg på andra sidan Nylandsgatan, på Bulevarden 7. It´s a small world…