En mellanrapport inför slutspurten

Morsdag har inneburit en välkommen liten andhämtningspaus i kampanjresorna runtom i landet. Plats för reflexioner kring det jag upplevt hittills och de bara två veckor som återstår till valdagen.

Först en genomgång av vilka orter jag har besökt minst en gång, ofta flera, för valdebatter och andra valmöten eller för gatu- och torgevenemang av olika slag. Om vi börjar i södra Finland österifrån är det Kotka (där Pyttis också var med), Strömfors i Lovisa, själva Lovisa, Pernå i Lovisa, Liljendal i Lovisa, Mörskom, Sannäs i Borgå, själva Borgå, Sibbo, Helsingfors, Vanda, Nurmijärvi, Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Sjundeå, Ingå, i Raseborg både Pojo, Karis, Ekenäs och Bromarv, och så Hangö, Pargas och Åbo.

I svenska Österbotten har jag varit i Kristinestad, Tjöck i Kristinestad, Närpes, Korsnäs, Malax, Petalax i Malax, Vasa, Korsholm, Vörå, Nykarleby, Pedersöre, Jakobstad, Larsmo, Karleby och Kronoby. Förutom i språkön Kotka har jag också varit i både Tammerfors och ända uppe i Uleåborg.

Det är alltså inte många kommuner jag inte har hunnit till, men nog en hel del kommundelar i stora kommuner.  Och då har ju en SFP-kandidat ändå fördelen att inte nödvändigtvis behöva åka till Kuopio, Joensuu, Kajana eller Rovaniemi.

Flyg har jag tagit bara till Uleåborg, i övrigt är det tåg, buss och bil som har gällt. Till Österbotten, Åbo och för det mesta också Karis och Ekenäs självfallet tåg, eftersom jag då har kunnat jobba på datorn hela vägen. Lite svårare har det varit i bussarna till Borgå, Lovisa och Kotka.

Vad har folk velat tala om? Ja, hela skalan från Ukraina och ekonomin i Sydeuropa till skarvar, sälar och andra exempel på vad EU borde hålla tassarna borta från. Särskilt glad blev jag bland annat då partiveteranen, sockenrådet Harry Wilkman enkom hade kommit in till Borgå centrum för att påminna mig om skärgårdens betydelse.

Intresset för valet har varit stort bland aktivisterna, och blandat bland andra. Frapperande många ointresserade fanns det bland torgpubliken på en ort som Hangö, vad det nu sedan kan bero på.

Nu återstår två veckor av intensiv kampanj. Resandet fortsätter och annonseringen intensifieras. På tisdagen distribueras min valtidning med Hbl. Förhandsröstningen börjar redan på onsdagen! Slutspurten har inletts.