Valdag i dag. Återstår bara att vänta till kvällen på resultatet av flera månaders möda. Men dags också att summera den gångna valkampanjen. Jag gör det i form av några glimtar från olika orter, och tar det för systematikens skull geografiskt, börjande från norr.
I Nedervetil i Kronoby var jag redan i vintras, på SFP-avdelningens årsmöte. Kärt återseende med gamla bekanta som Christer och Gunilla Forsström, Holger Ahlskog och Olga Gustafsson – minns ni den via Sverige invandrade ryskfödda journalisten som fick publicistpriset 1993? Men också nya bekantskaper, av vilka några fann sin väg till rekommendationslistan för mig. Det var kallt, och jag minns hur imponerad jag blev av de upplysta och välskötta skidspåren invid möteslokalen. På en trots alltså liten ort, men med stolta skidtraditioner!
I Karleby har jag varit ett par gånger, på gågatan där SFP hade en egen kiosk för våffelstekning med hedersvåfflan Britt-Mari Sahlberg vid järnet. Den ena gången placerade jag min resväska under en hylla i kiosken utan att märka att det fanns ett sådant där öppet värmeelement med glödande trådar under hyllan. Tur att en supporter ganska snabbt råkade komma efter broschyrer ur väskan. Nu smälte bara handtaget, några minuter senare hade säkert hela väskan och kanske hela kiosken kunnat stå i brand. Nå, det hade förstås gett rubriker i lokalpressen…
I Pedersöre har jag likaså varit ett par gånger under kampanjen, och av en slump blev det precis samma Ytteresse skola bägge gångerna. Första gången skulle vi vara fyra kandidater i en panel, men två insjuknade så det blev bara Bo-Göran Åstrand och jag. Som präst respektive prästson har vi blivit goda vänner under den här våren och haft mycket att tala om då B-G vänligen har gett mig lift i de österbottniska bygderna. Vi två hade tur, och de båda insjuknade otur, för ÖT var på plats och gjorde ett reportage från valmötet – det enda lokaltidningsintresset jag har upplevt under hela kampanjen!
I Larsmo var jag bara en gång, på kandidatturnén som förde oss runt i buss från Karleby i norr till Kristinestad i söder. Det blev lunch på Strandis och träff med väljare i samband med den.
I Jakobstad har jag varit flera gånger, och Stadshotellets personal hälsar numera på mig som en gammal bekant. Jag övernattade där bara en gång, under mässan i idrottshallen, men ett par gånger till satt jag i baren med min dator i väntan på att ta nattåget från Bennäs – vilket jag gjorde fyra eller fem gånger. Senast i förrgår, efter caféträffen med Håkan Streng och efter att jag med en av mina allra äldsta vänner, Peter Backa, hade kört runt både ut till den fantastiska småbåtshamnen för att träffa folk och ut i Pedersöre mot Nykarlebyhållet för att sätta upp plakat och dela ut tidningar. Det var nostalgiskt, för det var så vi två reste runt till skolorna i början sjuttiotalet då jag var skolungdomsförbundets ordförande…
I Nykarleby blev det två besök, ett stort valmöte i gamla seminariet med flera kandidater i mars och sedan torgträff under den österbottniska turnén. Jag kan aldrig se mig mätt på vyn med kyrkan vid ån, en av de vackraste stadsvyer jag vet. Bland mina stöttepelare i den numera icke SÅ lilla staden märks Uffe Sourander, som då han var bosatt i Lovisa faktiskt var min kampanjchef under min allra första valkampanj, i riksdagsvalet 1975. Som bara 22-åring fick jag närmare 1600 röster då, så det var inte fy skam.
I Vörå var jag på gamla bekanta Norrvalla i en debatt i samband med avdelningens årsmöte. Trogna stöttepelaren, tidigare kommundirektören Erik Liljeström var på plats, liksom Rainer Bystedt och andra som återfinns på rekommendationslistan. Då vi under kandidatturnén gjorde ett uppehåll vid den lokala marketen såg jag Jan-Erik Enestam – om tio år, ungefär – alltså en man som liknade Ceccu på pricken, men något äldre. Missade tyvärr namnet, för jag borde ju sammanföra de två.
Vasa höll på att bli styvmoderligt behandlat av mig i denna kampanj. Redan strax före jul var jag visserligen på en julglögg med partiordf. Calle Haglund, på Görans kafé i Rewell Center. Men sedan ordnades inte en enda valdebatt i själva staden dit jag skulle ha blivit inbjuden. Så i sista minuten beslutade jag att i fredags ta upp vår lilla valshow med Håkan Streng till Vasa, och före den stod jag hela tre timmar på det högsommarsoliga och -heta torget.
I Korsholm blev det strängt taget bara en valdebatt, i Tölby, men desto mer välbesökt var den. Sedan övernattade vi under turnén på Lasse Gästgivars hotell i Smedsby, och fick en översikt över denna self-made företagares rika liv som företagare.
I Malax var jag två gånger: på avdelningens årsmöte i mars som enda kandidat, och sedan på stort valjippo i Petalax med flera goda medkandidater. Den debatten bandades av lokal-tv och skulle sändas i förra veckan, men tyvärr hade jag inte möjlighet att se den då.
I Korsnäs var det stor valfest under kandidatturnén. För serveringen stod den duktiga lokala bosniska kolonin, och för musiken en trio från Vitryssland. Den kunde jag hälsa med att jag hade träffat orsaken till deras flykt från hemlandet: president Lukasjenko. Korsnäs är ju Finlands relativt sett mesta invandrarkommun, och ska vara stolt över det!
I Närpes var jag både på mässa med proffsiga Ulla-Maj Wideroos som utfrågare, på seniordebatt och på kandidatturnén – med samma Ulla-Maj som utfrågare. Hon är ju, kanske inte Miss Närpes, men väl Mrs. Närpes!
I Kristinestad blev det två besök: på avdelningens välbesökta årsmöte i Tjöck och på kampanjturnén i själva stadskärnan. Till Sideby och Lappfjärd hann jag inte denna gång, men känner ju bygderna sedan gammalt. Från förr om åren minns jag särskilt rökbastubadet på Kilens hembygdsgård med självaste Mr. Rökbastu , Harald Teir.
I Kaskö var det länge sedan jag hade varit senast, men där mellanlandade vi också under vår turné. Stor publik, trots att svenskarna i staden inte är så många.
Nu blev detta lite längre glimtar än vad jag hade planerat, så Åboland och Nyland får bli tills jag hunnit rösta och sedan stå ett par timmar i SFP:s stånd på festivalen Världen i byn. Återkommer alltså med en andra bloggrapport från valkampanjen i kvällningen.