Det hör till att partiers ungdomsförbund är lite frispråkigare och radikalare än sina moderpartier. Jag vet vad jag talar om eftersom jag själv för länge sedan ledde ett av dessa ungdomsförbund. Starkt förenklat kan man säga att SU på ”mitt” sjuttiotal var grönare än moder-SFP. En föregångare, ansåg vi då – och med facit på hand hade vi väl inte helt fel. Vi var gröna långt innan partiet med det namnet var påtänkt. Men visst var vi lite gröna också i ordets andra bemärkelse …
Samlingspartiets unga låg på den tiden klart längre till vänster, eller ska vi säga mitten, på den politiska skalan än sitt moderparti. Men det var då det.
Radikalare och frispråkigare än sitt moderparti kan man vara åt olika håll. Det har hänt förr om åren att de samlingspartistiska unga har legat höger om sitt moderparti, men aldrig så klart som nu.
Ungdomsförbundets nya ordförande Susanna Koski har redan med sin frisyr à la Julia Tymosjenko vuxit fram som en symbol för en ny ytterhöger som vi trodde att inte fanns inom etablerade partier – men nog bland sannfinländarna, förstås.
För Koski är inget heligt. Hets mot folkgrupp ska legaliseras, och rasism i tal därmed legitimeras. Biståndet ska avskaffas. Kvotflyktingar ska inte längre tas emot från världens flyktingläger. Minoritetsombudsmannens tjänst ska avskaffas.
Arbetsmarknaden och socialpolitiken ska radikalt läggas om. Kollektivavtalens allmänbindning ska slopas. Inkomstrelaterad arbetslöshetspeng ska utbetalas i bara 90 dagar. Progressionen i beskattningen ska slopas. I den offentliga hälsovården ska fler tjänster bli avgiftsbelagda, och så vidare.
Men så utnämner Koski också Ronald Reagan och Margaret Thatcher till sina förebilder – och president Niinistö, som kanske inte är enbart smickrad av det.
Visst har Koski i en Wille Rydman och en Saul Schubak haft företrädare av liknande skrot och korn, men hon går ytterligare några steg längre.
Eller är det hon som gör det? En reporter som hade tv-intervjuat henne har efteråt avslöjat att Koski var mycket osäker på hur hon skulle besvara frågorna, att de fick hålla på i 40 minuter för att få ihop till några meningar och att hon hade varit tvungen att ringa någon för att få klart för sig vad hets mot folkgrupp innebär …
Reporterns journalistetik kan väl diskuteras, men då Susanna Koski framställts som en ny guru för ytterhögern är det bra att veta att hon kanske bara är en galjonsfigur. Hon hade redan tidigare åkt fast för plagiat av andras tankar. Hon valdes inte till sin position av de aktiva medlemmarna, utan genom en medlemsomröstning med ytterst lågt deltagande.
Samlingspartiets ledare, statsminister Jyrki Katainen har varit tvungen att ta avstånd från sin ungdomsledares extrema åsikter, och vi får väl lita på att ingen i partiledningen stilla applåderat att någon försöker hålla ytterhögerflanken intakt mot intrång från sannfinländskt ytterlighetshåll.
Den som kör om till höger riskerar nämligen lätt att hamna i diket.
(Först publicerad som I dag-kolumn i Hbl 21.9.2013)