SFP i mitten

Svenska folkpartiets väljare befinner sig tryggt i den politiska mitten, om man får tro näringslivets delegation EVA:s färska opinionsmätning av värderingar. EVA har frågat efter vad väljarna prioriterar inför nästa regeringsperiod, och i alla tre centrala avseenden placerar sig SFP-väljarna i mitten, mellan Samlingspartiet och Sannfinländarna till höger och SDP, VF och Gröna till vänster.

SFP-väljarna vill, som de flesta andra, stoppa statens skuldsättning, men prioriterar inte den målsättningen riktigt lika högt som högerpartiernas väljare, utan i klass med centerns.

Då det gäller lättnader i beskattningen positionerar sig SFP-väljarna ännu tydligare i det politiska mittfältet. Cirka 40 procent vill nog prioritera skattelättnader högre än nu (då beskattningen faktiskt har skärpts), men lite fler, närmare hälften vill prioritera dem som nu. De exakta procentsatserna ska förstås tas med en rejäl nypa salt, men jämfört med andra partiers väljare befinner sig SFP-arna alltså mitt på skalan.

Samma mönster går igen då väljarna har tillfrågats om ökad valfrihet i hälsovården. Hälften vill prioritera valfriheten högre än nu, men närmare 40 procent prioriterar som nu.

Dessa är bara kalla fakta om hur opinionerna ligger till. Men visst är de intressanta mot bakgrunden av diskussionen om var SFP befinner sig och bör befinna sig på den politiska skalan mellan höger och vänster. Ganska tryggt i mitten, är svaret. Där råkar också jag stå.