Sommar i stan – här finns ju (nästan) allt

Allt medan många helsingforsare till sommaren söker sig ut på landet eller ut i skärgården, stannar många andra helt frivilligt kvar i stan. Orsakerna är många, börjande med att man helt enkelt inte har någon sommarstuga. Somliga jobbar stora delar av sommaren. Andra har kanske svårt med mobiliteten och föredrar hissar och asfalterade trottoarer framför skogsstigar och klippor.

Själv hör jag till dem som stannar i stan. Någon liten resa blir det kanske, men annars dikteras valet av avsaknaden av sommarstuga och bil, i kombination med en egen (eller egentligen stadens, på arrende) liten tomt i Mosabacka som ska skötas. Men jag sörjer inte.

I Helsingfors finns ju ändå (nästan) allt man behöver. På rak arm kommer jag inte att tänka på annat som vi saknar av det som finns i det övriga Finland än en medeltida borg, fjäll och större insjöar. Däremot har vi ju till exempel flera sandstränder för dem som vill sola sig och simma. Plus Simstadion och andra simanläggningar både ute och inne.

Bland allt det andra tänkte jag inte gå in självklarheter som Borgbacken, Högholmen eller Sveaborg. Men, handen på hjärtat, när har du senast vandrat omkring på ”vårt Skansen”, Fölisön och samtidigt besökt Ekudden? Och visste du att också Sveaborgs ”tvillingö” Skanslandet numera välkomnar besökare? Och när har du senast gjort en rundtur i Helsingfors vackra skärgård med någon av båtarna från Salutorget?

Passa för allt i världen på att ta en titt på Malms flygplats, innan det i värsta fall om några år kan vara för sent! Varför åka långa vägar för att spela golf, då vi har tre golfbanor i Helsingfors? För att inte tala om alla andra idrotts- och konditionsanläggningar…

Och hur är det med alla museer? Stadsmuseet i Sederholmska huset har just renoverats, och när har du senast varit i Villa Hagasund mittemot Nationalmuseet? Har du någonsin besökt Tekniska museet vid Gammelstadsforsen? Eller Designmuseet i gamla Broban? Eller Arkitekturmuseet, Krigsmuseet, Mannerheimmuseet, Naturhistoriska museet, Spårvagnsmuseet …

Sedan finns det ju konstmuseer för alla konst-, ja även konstiga smaker, från Ateneums och Sinebrychoffs klassiska konst över Amos Andersons, Didrichsens på Granö och Konsthallen till stadens konstmuseum HAM i Tennispalatset och Kiasma, för att inte tala om alla gallerier…

Herrgårdarna är ett kapitel för sig, med Botby, Brändö, Degerö, Drumsö, Gumtäkts, Hertonäs, Mejlans, Munksnäs, Rastböle, Stansviks, Viks och Östersundoms gårdar, Domarby gård med dess häst- och hundaktivitet, Fallkulla med dess husdjur, Anneberg med dess trädgård i Arabia, o.s.v. Och alla mindre villor, börjande med de i Fågelsången vid Tölöviken. Eller t.ex. Villa Ivan Falin i Nybondas – har du någonsin varit där?

Våra torg och större parker känner de flesta till, men det finns nog många mer okända parker att upptäcka. Och så har vi ju både Botaniska trädgården och Vinterträdgården – öppen också på sommaren. Och vill du vandra i skog, är Centralparken ju faktiskt en sådan!

Eller varför inte åka spårvagn runt omkring i stan? Ta till exempel ettan till Kottby och vandra runt i det unika Träkottby, och missa inte att stiga av på vägen och titta på idyllen också i Trävallgård! Till Anneberg kommer du med sexan och åttan. På sommaren trafikerar ju också gamla museispårvagnar, och så finns ju Koffens pubspåra…

Eller cykla, om du kan! I innerstaden behöver du inte ens ha en egen cykel, utan kan billigt hyra en stadscykel!

Men framför allt: vandra runt i vår huvudstad! Gå längs stränderna, börjande med Eira- och Brunnsparksstranden, Olympiakajen och Salutorget, runt Skatudden och längs Norra kajen! För att inte tala om Brändös och Drumsös stränder, och missa då inte Vilans kapell och gravgård på Brändö.

På tal om gravgårdar är särskilt Sandudds en sevärdhet, med dess statsmanna-, konstnärs- och hjältegravar, plus de ortodoxa, judiska och muslimska delarna.

Och då du vandrar runt i vår stad, glöm inte att vända din blick uppåt! Kyrktornen känner alla till, men titta också på alla andra torn och tinnar!

Och glöm förresten inte de två H-na strax utanför H-et Helsingfors: vetenskapscentret Heureka i Dickursby och det nya naturcentret Haltia i Noux! Bägge är alla gånger värda ett besök.

Till slut ett par specifika tips:

Om du ännu inte besökt Helsingforsförsamlingarnas egen ö Lekholmen med dess sandstrand, gör det i sommar! Där har jag tillbringat några av mina allra första somrar, då pappa och mamma var engagerade i verksamheten där.

Och så har vi förstås Helsingfors festspel, i år 19.8 – 14.9, med dess varierande kulturprogram – inte bara i Musikhuset utan runtom i stan.

Och missa inte Allsång på Skans… nej, Roddstadion den 4 juli och/eller den 1 augusti! Förr om åren ordnade SFP allsångsaftnar där på Midsommaraftonen, och sedan ett tiotal år har Helsingfors Sång- och musikförbund återupptagit traditionen. Kanske vi ses där?

En varning, dock: du hinner inte med allt Helsingfors kan erbjuda under en sommar. Det gäller att välja och vraka, och spara en del till nästa sommar!

(Först publicerad i Kyrkpressens Helsingforsbilaga Hextra 16.6.2016)