Sommar i stan!

Många tillbringar sommaren i stan. En stor del har ingen sommarstuga. Somliga jobbar stora delar av sommaren. Andra har svårt att röra sig och föredrar trottoarer framför skogsstigar och klippor.

I Helsingfors finns (nästan) allt man behöver, från sandstränder för dem som vill sola sig och simma. Plus Simstadion och andra simanläggningar ute och inne.

Bland allt det andra är Borgbacken, Högholmen och Sveaborg självklara. Men när har du senast vandrat på Fölisön och samtidigt besökt Ekudden? Och visste du att också Sveaborgs ”tvillingö” Skanslandet numera välkomnar besökare? Och när har du senast gjort en rundtur i Helsingfors fina skärgård med någon båt från Salutorget?

Passa på att ta en titt på 80-åriga Malms flygplats, innan det om några år kan vara för sent! Varför åka långa vägar för att spela golf, då vi har tre golfbanor i Helsingfors? Och alla andra idrotts- och konditionsanläggningar…

Och våra museer! Stadsmuseet i Sederholmska huset har nyss renoverats, och när har du senast varit i Villa Hagasund mittemot Nationalmuseet? Eller Tekniska museet vid Gammelstadsforsen? Eller Designmuseet i gamla Broban? Eller Arkitekturmuseet, Krigsmuseet, Mannerheimmuseet, Naturhistoriska museet, Spårvagnsmuseet …

Sedan finns ju konstmuseer för alla, även konstigare smaker, från Ateneums och Sinebrychoffs klassiska konst över Amos Anderson, Didrichsen på Granö och Konsthallen till HAM i Tennispalatset och Kiasma, plus alla gallerier…

Herresätena är ett kapitel för sig: Anneberg, Botby, Brändö, Degerö, Domarby, Drumsö, Gumtäkt, Hertonäs, Mejlans, Munksnäs, Rastböle, Stansvik, Vik, Östersundom…

Det finns också många mer okända parker att upptäcka. Och så har vi ju både Botaniska trädgården och Vinterträdgården – öppen också på sommaren. Och vill du vandra i skog, är Centralparken ju faktiskt en sådan!

Eller varför inte åka spårvagn runtom i stan? På sommaren trafikerar också gamla museispårvagnar, och så finns ju Koffens pubspåra… Eller cykla, om du kan! I innerstaden behöver du inte ens ha en egen cykel, utan kan billigt hyra en stadscykel!

Men framför allt: vandra runt! Gå längs stränderna, börjande med Eira- och Brunnsparksstranden, Olympiakajen och Salutorget, runt Skatudden och längs Norra kajen! För att inte tala om Brändös och Drumsös stränder, och missa då inte Vilans kapell och gravgård på Brändö. På tal om gravgårdar är särskilt Sandudds en sevärdhet, med dess statsmanna-, konstnärs- och hjältegravar, plus de ortodoxa, judiska och muslimska delarna.

Och då du vandrar runt i vår stad, glöm inte att vända blicken uppåt! Kyrktornen känner alla till, men titta också på alla andra torn och tinnar!

Och glöm heller inte de två H-na nära Helsingfors: vetenskapscentret Heureka i Dickursby och naturcentret Haltia i Noux!

Och så har vi förstås Helsingforsdagen 12.6 och Helsingfors festspel på sensommaren.

En varning, dock: du hinner inte på en sommar med allt Helsingfors erbjuder. Det gäller att välja och vraka, och spara en del till nästa sommar!

(Först publicerad i stadsdelstidningen Oulunkyläinen 30.5.2018)