Autoton Helsinki on mahdoton

Meidän perheessämme ei ole autoa, ei edes ajokortteja. Me emme tarvitse autoa, emmekä siksi ole hankkineet ajokorttejakaan.

Meillä ei nimittäin ole kesämökkiä jossain, jonne ei pääsisi kuin omalla autolla. Tapanilan omakotitaloa pienine (vuokra)tontteineen pitää hoitaa kesälläkin, ja mieluummin lähdemme lyhyille kaupunkilomille sekä kotimaassa että ulkomailla. Niihin on varaa, kun ei ole autoa!

Tontillamme on kaavanmukaiset kahden auton parkkipaikat, mutta olemme antaneet ne naapurin käyttöön. Vastapalveluksena he esimerkiksi vievät meidän piharoskamme pois, kun heillä on perävaunu vuokrattuna.

Tapanilaa palvelee sekä junayhteys että pari-kolme bussilinjaa. Miksi maksaisimme autosta ja sen käytöstä?

Oma autottomuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuntapoliitikkona olisin autottoman Helsingin kannalla. Monet tarvitsevat autoa, eikä vain mökkimatkoja varten. Työmatkat saattavat vaatia autoa, varsinkin jos työpäivän aikana joutuu liikkumaan eri paikoissa. Jotkut kuljettavat lapsiaan harrastuksiin, toiset iäkkäitä sukulaisiaan. Useat iäkkääthän ajavat itsekin. Ja tavarakuljetuksia tarvitaan, tietysti.

Maantieteellekään emme voi mitään. Helsingin keskusta sijaitsee niemellä, eikä sinne ja sieltä pois pääse kuin katuja pitkin. Ja jossakin ulkona se auto on pidettävä yöaikaan, jos ei ole omaa autotallia.

Kannatan kyllä ulkopaikkakuntalaisille ”tietullia”, esim. Tukholman tapaan. Mutta silloin tarvitaan liityntäpysäköintiä, jotta autolla stadiin tulevat voivat vaihtaa joukkoliikenteeseen jo keskustan ulkopuolella.

Sen sijaan ei autolla ajamista pidä tehdä helsinkiläisille enemmän tai vähemmän mahdottomaksi. Kävelykatujakin tarvitaan, mutta ei isoilla läpikulkukaduilla – varsinkaan, jos keskellä sattuu olemaan puisto kävelyreitteineen. Ja ovatko esim. Aleksi ja Iso Roba onnistuneet hyvin?

Pysäköinti saa kyllä maksaa, mutta maksujen kolminkertaistaminen kertaheitolla ei ole kohtuullista. Paljastavaa onkin, että olen kuullut sellaisenkin argumentin parkkimaksujen hurjan nostamisen puolesta, että silloin Helsinki palkitsee niitä hyviä veronmaksajia, joista halutaan pitää kiinni. Selvemmin ei olisi voinut sanoa, että otetaan köyhemmiltä pois.

(Ensin julkaistu kolumnina Helsingin Uutisissa 23.11.2022)