Avsikterna var goda

Var på småskaligt men naggande gott valmöte i södra Esbo i kväll. Som vanligt diskuterades det mesta mellan himmel och jord.

Eftersom FST:s förra chef, min goda vän Joan Harms-Edelmann var på plats föll det sig naturligt att diskutera äktenskapet mellan FST5 och SVT.

Sällan har så många reagerat så negativt på något som vi inom SFP, som var projektets ivriga tillskyndare, upplevt som så gott! Tydligen har det brustit i ”marknadsföringen”, från både FS:s och SFP-beslutsfattarnas sida.

Den goda avsikten var ju att rädda FST5 som en egen kanal, mot hotet om en fusion med närmast Yle Teema, den seriösa dokumentär- och kulurkanalen. Ett sådant äktensap hade med säkerhet lett till eviga tvister om de bästa sändningstiderna, mellan låt oss säga kl. 17-18 (barnprgram) och 22-23.

Den andra goda avsikten var att erbjuda en helsvensk fullservicekanal, i stället för den text-tv FST tvingas sända på dagar och sena kvällar.

Varför klagar då somliga på beslutet? Jo, de som klagar är de som nu har vant sig vid att titta på SVT även under FST:s sändningstider. De som klagar ska ingalunda klandras, jag förstår dem mer än väl.

Men säg: vad hade då varit bättre? Att FST skulle ha delat kanal med Yle Teema? Att FST-programmen skulle ha återgått till spridda, mest icke-primetimetider i TV 1 och TV 2?

I den bästa av världar borde SVT naturligtvis erbjudas alla tittare, helst gratis. Liksom grannlands-tv över hela Europa!

Men nu lever vi inte i den bästa av världar, utan valen dikteras av ekonomiska realiteter.

Vad anser du att man borde ha gjort? Kommentera!