Inte mycket Nyland i “nyländsk” debatt

Ja, inte var det mycket Nyland i MTV3:s ”nyländska” valtent i kväll. En enda gång tangerades vår valkrets, det var i den korta diskussionen om integration av flyktingar och invandrare.

I övrigt var det Libyen (av Finlands alla valkretsar ligger Nyland förvisso närmast det landet…), EU:s stabiliseringsmekanismer, vårt inhemska hållbarhetsunderskott, sysselsättningen, kommunstrukturen (men utan att ”metropol”-filosofin ens nämndes) och regeringsbildningen för hela slanten.

Inget fel på dessa teman, förstås, de är angelägna inför valet. Och de passade debattörerna perfekt, de var ju idel rikspolitiker: tre ministrar (Brax, Lehtomäki, Stubb), en partiledare (Soini) och en partisekreterare (Jungner).

Det hade i och för sig varit intressant att höra just dessa höjdare diskutera bostadsbristen i huvudstadsregionen, bristen på service i de nyländska glesbygderna, det nyländska järnvägs- och landsvägsnätet, äldrevården ute i kommuner som måste vända på slantarna, utbildningens struktur och så vidare.

Men vad vet de om dessa vardagsfrågor? De svävar i högre sfärer.

Men så går det när man väljer debattörer på mediesexighetens villkor. Och så att valkretsens sjunde största partiet i senaste val (sannfinnarna) tilläts delta, medan det femte största (SFP) och det sjätte största (VF) inte fick.

Lite roande var det också att MTV3 till valkretsens ”toppkandidater” hade utnämnt tre som aldrig fått en enda röst i Nylands valkrets: Jungner, som aldrig har ställt upp tidigare, och Brax och Lehtomäki, som i detta val bytt valkrets till Nylands…

Jag tyckte förresten att alla utom Soini klarade sig ganska bra i debatten. Brax, Lehtomäki och Stubb försvarade framgångsrikt regeringens linje, även om Stubb ibland förenklade lite för mycket. Och Jungner lyckades betydligt bättre än sin partiledare Jutta Urpilainen förklara SDP:s oppositionslinje.

Bland debattämnena återfanns flera som jag har bloggat om under den senaste månaden. Särskilt kände jag igen problematiken med de oeftergivliga villkor för en regeringsmedverkan som så många partier har ställt. Se min blogg från den 19 mars!

För övrigt kan signaturen ”gisslan i publiken” avslöja vad debattörerna i reklampauserna intresserade sig mest för: i bästa sämja kommenterade de resultatbeskeden från någon pågående ishockeymatch…