Kaksi vanhaa, kolme uutta

Helsinki saa ensi viikolla, paitsi uuden kaupunginvaltuuston, uudet pormestarit. Tai tarkemmin sanottuna molemmissa tapauksessa osittain uudet. Valtuustossahan jäseniä aina vaihtuu, jotkut eivät asetu uudelleen ehdokkaiksi, ja jotkut putoavat.

Pormestarin osalta nimikirjaimet ja puolue pysyvät: J.V. ja kokoomus. Karismattinen Jan Vapaavuori on ollut hyvin dominoiva, ja on ehkä odotettavissa että Juhana Vartiainen tulee olemaan hiukan varovaisempi. Onhan hän työskennellyt Ruotsissa, jossa vallitsee Management by diskutera, eikä by perkele.

Jatkuvuutta edustaa vihreiden Anni Sinnemäki, joka puolueen vaalitappiosta huolimatta jatkaa kaupunkiympäristön apulaispormestarina ja pormestarin sijaisena. Vaikka uudet, ”villit” ympäristöliikkeet eivät saaneet sijaa valtuustossa, olivat ne sen verran piikkeinä vihreiden lihassa, että toivon mukaan vihreät kunnioittavat nyt paremmin luonto- ja kulttuuriarvoja.

Jatkuvuutta edustaa myös sdp:n Nasima Razmyar, mutta hän vaihtaa kulttuurin ja vapaa-ajan varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Sote-uudistuksen jälkeenhän tästä tulee kunnan painavin ja myös eniten resursseja vaativa vastuualue, eli hän tulee olemaan hyvin tärkeä avainhenkilö. Eroava Pia Pakarinen (kok) on hoitanut tehtävää tarmokkaasti, ja Razmyar astuu siinäkin mielessä isoihin saappaisiin.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki on poliittinen konkari, ja entisenä kulttuuri- ja urheiluministerinäkin hän on erityisen pätevä Razmyarin seuraajaksi sen toimialan vastuuhenkilönä.

Suuri kysymysmerkki on sosiaali- ja terveydenhoito. Sehän siirtyy uuden ”hyvinvointialueen” vastuulle, ja vaikka Helsingin alue on sama kuin kaupungin, on epäselvää mikä tulee olemaan vastaavan apulaispormestarin rooli. Kokoomuksen nuori Daniel Sazonov on kuitenkin jo kokenut poliitikko, ja ryhmäjohtajakollegana minulla on vain hyvää sanottavaa hänestä. Jään toisaalta kaipaamaan Sanna Vesikansan (vihr) pienieleistä ja sympaattista johtamistyyliä.

Muuten: kun kaikki eroavat apulaispormestarit ovat naisia, niin uusista kaksi on naisia ja kaksi miehiä. Pormestari mukaanlukien tulee siis ”pormestaristoon” miesenemmistö. Tärkeämpiä lienevät kuitenkin henkilöt, ja heidän osaltaan Helsinki on toivon mukaan hyvissä käsissä.

(Julkaistu kolumnina Helsingin Uutisissa 28.7.2021)