Katainen gjorde klokt, men tog en risk

Gjorde Jyrki Katainen (Saml) klokt eller gjorde han tvärtom ett fatalt misstag då han meddelade sin preferens för regeringsbasen utan att konsultera det andra stora tilltänkta regeringspartiet SDP:s ledare Jutta Urpilainen?

Det får vi veta tidigast i kväll, då Urpilainen och hennes parti fattar beslut om sitt deltagande i de regeringsförhandlingar Katainen har skisserat. Säger sossarna ja gjorde Katainen klokt, säger de nej kan han ha gjort ett misstag.

Ja, strängt taget får vi det slutliga svaret på frågan först om någon vecka, då vi får veta om regeringsförhandlingarna lyckats.

Klokt var Katainens drag i två avseenden. För det första spolierade han effektivt Timo Soinis dramaturgi, då han bara sex timmar efter Soinis besked slog till. Soini hann stjäla publiciteten bara under några dagstimmar innan Katainen såg till vilken nyhet som skulle toppa kvällens nyhetssändningar och tidningarnas förstasidor nästa dag.

För det andra var det principiellt viktigt att han som regeringssonderare höll initiativet stadigt i sin hand. Det är Katainen som styr processen, inte Urpilainen, ja inte ens Katainen & Urpilainen. Duon uppträdde tillsammans bara då de offentliggjorde sin uppgörelse om Portugalpaketet, men sedan återgick intiativet till regeringssonderaren.

Men just här tog Katainen förstås en risk. Urpilainen och vid hennes sida gruppledaren Eero Heinäluoma tog alldeles tydligt illa vid sig. De hade velat diskutera den tilltänkta regeringsbasen med Katainen, tydligen i syfte att försöka få med Vänsterförbundet.

Visst kan man förstå SDP på den punkten, men varför skulle VF med nästan samma inställning till Portugalpaketet som Sannfinnarna passa in i en regering som Sannfinnarna själva insåg att de inte kunde medverka i?

Då riksdagens stora utskott på fredagen röstade om Portugalpaketet röstade VF:s representant, partiledaren Paavo Arhinmäki själv, med Sannfinnarna.

Men det är klart: för att en regering Katainen ska bli av krävs det att en majoritet av riksdagen står bakom den, och för att det ska vara möjligt krävs det ett förtroendefullt samarbete mellan alla de partier som ska ingå.

I väntan på att SDP tar ställning till regeringsbasen och på att Katainen tar ställning till Gröna förbundets hårda förhandskrav är det för tidigt att börja spekulera kring eventuella alternativ.

Och allra först gäller det att önska Jyyki Katainen lycka till då han i dag och i morgon ska försöka driva Finlands ståndpunkt vid Ecofin- och euroländernas finansministermöte i Bryssel. Hur väl han lyckas har också sin betydelse för hur hans regeringsbildning lyckas.

3 Replies to “Katainen gjorde klokt, men tog en risk”

  1. “gruppledaren Eero Heinäluoma tog alldeles tydligt illa vid sig”
    Jag känner Heinäluoma sen 30 år och han är minst lika prinsessa-aktig som Lipponen om han tycker att han har blivit sårad.

  2. Inga nej-sägare, i den kommanjde regeringen, till ett Lov för Fortum i Lovisa att för att förnya två sovjetbyggda reaktorer med en ny och modern! De Gröna måste bli utanför in med Vänsterförbundet och Uotila som arbetsminister och Arhinmäki som sosialminister. Anna-Maja Henriksson skall bli Sfp:s presidentkandidat, så Wallin får dela ut blommor som kulturminister ännu ett tag.

  3. Magnus vill tydligen ha en ensaksregering. Men det finns andra stora frågor på den politiska agendan också än kärnkraften!

Comments are closed.