Klimatpolitik för säkerhets skull

Hur mycket lättare vore inte allt om vi skulle kunna lita på de s.k. klimatskeptikerna som betvivlar klimatuppvärmningen! Vi skulle inte behöva minska koldioxidutsläppen utan fortsätta att leva som hittills.

Låt oss hoppas att klimatskeptikerna har rätt.

Men tänk om de inte har rätt? Tänk om klimatat faktiskt håller på att värmas upp, sakta men säkert? Jo, vi har haft två smällkalla vintrar å rad, och de tyder inte precis på att det skulle bli varmare.

Men till det säger åtminstone en del av expertisen att det snarare är de stora nederbördsmängderna och de starkare vindarna (såsom i dag!) som är symptomet på klimatförändring på våra breddgrader, medan själva temperaturen som sådan växlar från år till år – men med en långtidstrend åt det varmare hållet.

Vad händer om vi inte vidtar några åtgärder för att minska koldioxidutsläppen? Tänk om vi om 20, 30 eller 50 år märker att skeptikerna hade fel, och att klimatförändringen är ett faktum.

Ja, då är det för sent att göra något. Då smälter polarisarna i allt snabbare takt, låglänta öriken försvinner under den stigande havsytan och länder som Bangladesh och i Europa Nederländerna står inför en katastrof.

En klok klimatpolitik är ett slags liv- eller brandförsäkring, precis som försvarsmakten är det.

Till det säger skeptikerna att försäkringspremierna är för höga.

Men poängen är att premierna inte går förlorade. De är tvärtom investeringar i en teknologi och en energipolitik som i varje händelse är förnuftig. Oljan är en alltför värdefull råvara för att bara brännas upp. Kolet räcker inte heller i all oändlighet.

Det är enbart förnuftigt att hushålla med olja och kol, även om de inte skulle ge några koldioxidutsläpp eller dessa vore helt ofarliga.

För ett land som Finland gäller det att hänga med i den globala konkurrensen med innovationer och ny grön teknologi. De skapar jobb och tillväxt.

Jag är alltså pragmatiker. Låt oss ta det säkra för det osäkra. Låt oss hellre förekomma än låta oss förekommas. Och låt oss göra en dygd av nödvändigheten, låt oss skapa mervärde!

2 Replies to “Klimatpolitik för säkerhets skull”

Comments are closed.