Kun syrjintä ulotetaan vainajiin

Miksi juuri Helsingin RKP-läiset ovat kriittisimpiä Orpon hallituspohjaan, perussuomalaisten osallistumiseen ja RKP:n mukanaoloon? Onhan puolueen helsinkiläinen kansanedustaja Eva Biaudet ollut näkyvin arvostelija. Minäpä vastaan.

Meillä on Helsingissä erityisen huonoja kokemuksia perussuomalaisten politiikanteosta. Puolue on jo kauan ja usein asettunut poikkiteloin kun muiden puolueiden kesken on voitu neuvotella yhteisestä linjasta esim. kaupungin budjeteista. No, sehän on sallittua, mutta usein sooloilu liittyy maahanmuuttoon ja muualta tulleiden helsinkiläisten kohteluun.

Äärimmäinen ja hyvin raadollinen esimerkki saatiin viime keväänä, kun kaupunginvaltuusto päätti rakentaa uuden ruumishuoneen Malmin hautausmaalle. Tarkoitus on korvata sairaaloissa ja joissakin vanhusten taloissa olevia pienempiä tiloja, jotka usein ovat epätarkoituksenmukaisia.

Perussuomalaiset vastustivat hanketta ennen kaikkea siksi, että uuteen rakennukseen tulee pesutila ruumiiden mahdollista rituaalipesua varten – kaunis tapa, joka kuuluu islamilaiseen kulttuuriin. Ruumishuone palvelisi kaikkia helsinkiläisiä vainajia, uskonnosta riippumatta, mutta koska se siis palvelisi myös islaminuskoisia, perussuomalaiset vastustivat.

Syrjintä siis ulotettiin elävistä vainajiin ja sureviin omaisiin. Siinä syvää symboliikkaa!

Itse olen ylpeä siitä, että Helsingissä on 1800-luvulta lähtien ollut islamilainen hautausmaa, Länsi-Euroopan vanhimpia. Se perustettiin Venäjältä muuttaneiden tataarien toimesta, mutta on palvellut muitakin.

Eläviä maahanmuuttajia perussuomalaiset ovat jo kauan syrjineet. Hehän haluavat jarruttaa maahanmuuttoa, vaikka suomalaiset yritykset ja koko yhteiskunta kipeästi kaipaavat lisää työntekijöitä ja yrittäjiä ja sitä kautta veronmaksajia ylläpitämään hyvinvointiyhteiskuntaamme.

Jo maahan tulleiden osalta perussuomalaiset eivät jätä käyttämättä pienimpiäkään tilaisuuksia syrjintään. Olen ylpeä siitä, että Helsinki on ns. paperittomille tarjonnut terveydenhoidon peruspalveluja, ilman suurempia kustannuksia. Mutta esimerkiksi tämä ei sovi perussuomalaisille, joille nämä pakolaiset ovat ”laittomia”.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä ei tietenkään ole kauttaaltaan eikä kaikissa asioissa yhtä pahaa tarkoittava. Olemmehan tehneet hyvää yhteistyötä esim. Malmin lentoaseman pelastamiseksi.

Mutta suvaitsevaisuudella on rajansa. Ei tarvitse eikä pidä suvaita – suvaitsemattomuutta.

(Ensin julkaistu Helsingin Uutisten kolumnina 9.9.2023)