Pysyvä haava Helsingin sieluun

Helsingin kaupunginvaltuusto ei hyväksynyt keskiviikkona asukasaloitetta kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä Malmin lentoaseman kohtalosta. Tämä oli jo etukäteen arvattavissa.

Tietysti voi sanoa, että päätökset Malmin lentokenttäalueen muuttamisesta asuntoalueeksi oli jo tehty, erilaisten päätösten muodossa peräti kolmessa eri kaupunginvaltuustossa. Neuvoa-antava kansanäänestys olisi tietysti pitänyt järjestää jo kauan sitten.

Siihen ei kuitenkaan annettu tilaisuutta. Edellinen valtuusto hylkäsi valtuutetun aloitteen asiasta, eikä yli 31 000 allekirjoittajaa kerännyttä kansalaisaloitetta sen takia kannattanut edes jättää sille valtuustolle, vaikka nimet olivat jo koossa. Se jätettiin kesällä, uudelle valtuustolle. Kun valtuutetun aloite hylättiin, viitattiin muuten mm. siihen, että aloitteen pitäisi tulla kuntalaisilta. Nyt tuli.

Kunnissa – niin kuin valtiossakin – edustuksellinen demokratia on tietysti ensisijainen, eli toimii vaaleissa valittujen edustajien kautta. Kuntalaissa on kuitenkin mahdollisuus järjestää neuvoa-antavia kansanäänestyksiä. Sellaisia on käytetty lähinnä kuntaliitosasiossa, mutta laki ei rajoita siihen.

Kansanäänestyksiä voi – ja mielestäni pitääkin – järjestää suurissa periaatteellisissa asioissa. Ja sellainenhan Malmin lentoaseman kohtalo on: Helsingin ainoa, maailmanlaajuisestikin uniikki lentoasema, ainutlaatuinen luonnonniittyalue uhanalaisine eläin- ja kasvilajeineen sekä koko koillisen Helsingin oma ”keskuspuisto”, jossa voi kävellä, lenkkeillä, juosta, pyöräillä, hiihtää ja ratsastaa luonnon keskellä.

Ja vaikka ei haluaisikaan säilyttää lentoasemaa, niin miksi ei voinut antaa mahdollisuutta kuntalaisille ottaa suoraan kantaa asiaan? Jos yli 31 000 helsinkiläistä pyytää sellaista tilaisuutta (lain mukaan noin 24 000 olisi riittänyt), miksi käännetään heille selkä? Demokratialle mikään ajankohta ei ole koskaan liian myöhäinen.

Kun ei anneta helsinkiläisille mahdollisuutta ottaa suoraan kantaa, Malmin lentoaseman kohtalo jää pysyväksi haavaksi Helsingin sydämeen ja sieluun.

(Ensin julkaistu Helsingin Uutisissa 11.12.2021)