Väljarkriterier på villovägar

I Hbl:s valreportage i söndags om Nyland ”från Hangö udd till Kymmene älv” intervjuades en väljare i Hangö, vars resonemang jag vill analysera lite närmare.

Den kvinnliga företagarkvinnans analys av Hangös svåra situation var i och för sig riktig: Hangö är lite bortglömt, hamnen skulle behöva mer aktivitet, hela staden ”är i skriande behov av ekonomisk inspiration”, det behövs en snabb och fungerande tågförbindelse…

Helt riktigt påpekade hon också att många i Hangö sätter sitt hopp till Harry ”Hjallis” Harkimo (som bygger hotell och bostäder i staden).

Men sedan hängde jag inte riktigt med i den fortsatta logiken. ”Det skulle vara roligt att rösta på någon västnylänning, men vi har ingen bra kandidat här”, säger damen. Personligen känner jag en hel del bra västnyländska kandidater, de finns på SFP:s lista! Men det är förstås en fråga om smak och tycke.

Sedan är damen chockerad över sannfinnarnas aggressivitet och över att vissa svenskspråkiga tänker rösta på dem. Här håller jag igen med henne.

Sedan skulle hon gärna se ”ett starkt SFP”. Åter är vi ense.

Men sedan kommer det märkliga: hon lutar åt att rösta på Samlingspartiet och ”den representativa Stubb”.

Plötsligt är önskemålet om en västnylänning som bortblåst, liksom önskemålet om ett starkt SFP! Nu är det ”representativitet” som gäller. Och inte nog med det.

Som bortblåst är också önskelistan över vad Hangö behöver. Tror damen att Stubb ska förhandla med ”Hillary” om en uträtning av farleden in till Hangö, om elektrifieringen av järnvägen från Hangö via Ekenäs och Karis till Hyvinge, och om ekonomisk inspiration för Hangö?

Jag kunde slå vad om att Stubb inte ens hört talas om den krök fartygen måste göra i Hangöfarleden, möjligen däremot om behovet av en elektrifiering av järnvägen. Men skulle han driva den saken?

Och så kommer det allra värsta. Damen var alltså upprörd över sannfinnarnas aggressivitet. Månne hon har hört talas om att Stubbs partikamrat, riksdagsledamot Sanna Lauslahti nyligen ordnade ett seminarium tillsammans med sannfinnarnas ”värsting” Simon Elo, som vill avskaffa landets officiella tvåspråkighet?

Nå, vad har det med Stubb att göra? Jo, Stubb blir vald också utan Hangöföretagarens röst, och utan svenska röster över huvud taget. Däremot hjälper varje ”överlopps” röst för Stubb att föra in politiker som Lauslahti i riksdagen.

Och då har företagarens resonemang bitit sig självt i svansen.