Voiko olla liberaali ja vanhoillinen samaan aikaan? Minä ainakin voin!
Olen yleiseltä poliittiselta kannaltani vannoutunut sosiaaliliberaali. Uskon paitsi ihmisen valinnanvapauteen myös suvaitsevaisuuteen, monikulttuurisuuteen ja avoimuuteen. Ja samalla tasa-arvoon.
Mutta yhdessä asiassa olen hyvin vanhoillinen, enkä ollenkaan suvaitsevainen. Haluan säilyttää vanhaa. Vanhoja rakennuksia, paikkoja ja ympäristöjä – sekä luonnollisia että rakennettuja. En suvaitse sitä, että tuhoamme stadia, kuten liian usein on jo tehty.
Me tarvitsemme tietysti uuttakin, ennen kaikkea asuntoja kasvavalle asukasmäärälle – ei ehkä niinkään toimistotilaa, kun etätyö koronan myötä tuli pysyäkseen. Mutta asuntojakaan ei pidä rakentaa joka tyhjään paikkaan, ei puistoihin, ei hienoille luontoalueille, eikä tuhoamaan eri kaupunginosien ominaispiirteitä.
Ns. täydennysrakentamisesta on onnistuneitakin esimerkkejä, esim. omassa kaupunginosassani, Tapanilassa – kunhan Viertolantien ja junaradan väliin ei rakenneta liian korkeita taloja ja jäljellä olevat, teollisuuskäytössä olleet tiilirakennukset säilytetään.
Mutta kerrostalot eivät sovi keskelle pientaloalueita, eivätkä kaventamaan esim. Haagan Riistavuoren tapaisia luontoalueita.
Olen alusta lähtien ollut puolustamassa Malmin lentoasemaa, myös niitty- ja virkistysalueena. Viimeisenä(?) toivona on nyt EU-komission lupaus selvittää onko rikottu luonnonsuojeludirektiiviä. Johdollani jätimme syksyllä valtuustoaloitteen Helsingin Olympiapaikkojen saamiseksi Unescon maailmankulttuuriperintölistalle. Niihinhän kuuluvat paitsi kaikki urheiluareenat myös Olympiaterminali, Malmin terminaali ja hangaari sekä Olympiakylä ja Kisakylä.
Keskustassa on vuosikymmenten ajan tehty paljon hallaa vanhalle kaupunkikuvalle, klassisena esimerkkinä tietysti Katajanokan ns. Norrménin palatsin korvaaminen Aallon ”sokeripalalla”. Seuravaksi on vuorossa Elielinaukion rakentaminen täyteen, kun sitä tarvittaisiin myös edelleen yhtenä keskustan bussiterminaalina, jotta ydinkeskustan saavutettavuus ja sitä kautta elinvoimaisuus säilyisi.
Useassa Euroopan kaupungissa yritetään palauttaa vanha kaupunkikuva sillä, että korvataan laatikkotalot vanhaan malliin tehdyillä rakennuksilla. Sitä voisi Helsingissäkin kokeilla!
(Ensin julkaistu kolumnina Helsingin Uutisissa)