Vansklig regeringsekvation

 

Jag har fått önskemål om att fortsätta att blogga också efter valet. Det måste i så fall i fortsättningen ske i ett annat forum än detta, eftersom detta var en valsida. Men en dagen efter-blogg vill jag gärna skriva här.

Den ska handla om vad vi kunde kalla regeringsmatematik. Alltså om vilka regeringskoalitioner som vore matematiskt möjliga, men nog med hänsyn till vad som är politiskt möjligt. Däremot går jag inte närmare in på substansfrågorna här, trots att det naturligtvis i sista hand är regeringsprogrammet som avgör basen.

Låt oss först utesluta några koalitionsalternativ. Den nuvarande “blågröna” basen med Saml, Centern, SFP och De gröna, behöll mot oddsen inte sin majoritet, utan landade på 44 + 35 + 10 + 10 = 99 mandat, alltså två röster från riksdagsmajoritet. Både Centern och De gröna förlorade stort, och det hjälpte inte att SFP som enda parti behöll sina ställningar och att saml trots sin förlust blev vårt största parti.

Den nuvarande regeringsbasen är utesluten också om Centern och De gröna håller fast vid sin vägran att bära regeringsansvar, men det spelar ju ingen roll eftersom matematiken ändå inte går ihop.

Lika utesluten är “motsatsen” till den nuvarande basen, det man kunde kalla en rödbrun regering. SDP, Sannfi och VF har bara 42 + 39 + 14 = 95 mandat. Det är omöjligt att föreställa sig att De gröna skulle gå med och bilda en “rödgrönbrun” koalition med 105 mandat, och KD skulle säkert inte heller platsa i en “rödbrunlila” bas, med alltför äventyrliga 101 mandat. Och i just DEN basen skulle SFP inte platsa.

Nej, regeringsstommen måste nog bildas av tre av de fyra stora partierna, och om Centern efter sitt braknederlag alltjämt vägrar delta, återstår den som det nu verkar mest sannolika, “blårödbruna” stommen: Saml, SDP och Sannfi. Den skulle ha 44 + 42 + 39 = 125 mandat, alltså exakt så många som regeringen Kiviniemi hade i den gamla riksdagen.

Det verkar vara en betryggande majoritet, men problemet är att den basen vore helt beroende av Sannfinnarna, eftersom de två övriga partierna sammanlagt har bara 86 mandat i riksdagen.

Och här kommer det andra problemet: inte ens SFP:s medverkan skulle föra upp de “icke-sannfinska” partiernas underlag i en sådan koalition till fler än 96 mandat. Regeringsbasen vore alltjämt beroende av Sannfi, med 39 av 135 mandat.

Det problemet kunde i teorin lösas genom att ta med KD i regeringsbasen, eller trots allt lyckas övertala De gröna. Bara då kunde “icke-sannfinnarna” komma upp till 102 respektive 106 mandat. Men en sådan regering skulle alltså sammanlagt ha en riksdagsbas på 141 respektive 145 mandat, vilket börjar vara lite i överkant. Och De gröna har ju på förhand uteslutit ett regeringssamarbete med Sannfi.

Den sannolika regeringsbildaren Jyrki Katainen har alltså inget tacksamt uppdrag.

För SFP återstår den kvistiga frågan om man ska simma med de sannfinska krokodilerna eller från stranden titta på när dessa krokodiler härjar fritt.

 

 

9 Replies to “Vansklig regeringsekvation”

  1. Jag tycker att man varken skall simma med eller sitta på stranden och titta på som du säger. Utan vara med och sätta fram sina krav på den kommande regeringen. Blir man passiv så visar man att man inte längre är intresserad eller vill ta tjuren i hornen och stångas mot sannfinländarna.

  2. Månne vi nu inte ska kunna få en värdekonservativ blåröd regering, där Sannfinländarna ingår, rätt så smärtfritt? Både Saml och SDP har ju vardera de småkonservativa element som behövs om så är. Sedan kan ju SFP och KD avgöra om det är ett paket man vill stöda.

  3. Hej Björn, hur är det med din matematik?
    Du skrev att alternativet Saml + centern + SFP + Gröna hade i den avgående regireningen hade lika mycket som alternativet Saml + SDP + Sannfinländarna har i den nya riksdagen! Min matematik säger annorlunda! Nuvarande regering 50 + 51 + 10 + 15 = 126. Det andra alternativet är 44 + 42 + 39 = 126. Ålltså en skillnad på ett.

    1. Sedan Markku Uusipaavalniemi hoppade av från centern till sannfi. har regeringen Kiviniemi haft 125 mandat bakom sig i riksdagen.

  4. Då jag synnerligen sällan läser bloggar, önskar jag kommentarer på min emejl-adress

  5. Förstår mig inte på systemet här. Svarade uttryckligen på Susanns inlägg, och så blev det som ett svar till Jan-Erik. Och så svarade jag (om Uusipaavalniemi) på ett annat inlägg som inte ens tycks finnas med… Tur att valet är över!

  6. Nå, nu finns Hans Ekblom med. Den intelligenta läsaren (och jag har inga andra) förstår vilka svar som ska kombineras med vilka kommentarer…

Comments are closed.