Vaihtoehdottomuus suurin ongelma

Vastasin Koillis-Helsingin Lähitieto-lehden Päättäjien palstalla seuraaviin kysymyksiin näin:

1. Löydätkö valtuuston työskentelytavoista jotakin kehitettävää vai
onko kaikki hyvin nykyisellään?

  • Välillä harmittavat pitkät aloitekäsittelyt, varsinkin jos kyse on aika pienistä asioista. Toisaalta aloitteet ovat tärkeitä demokratian välineitä, ja niiden joukossa on aina myös tärkeitä, isoja asioita. Suurin puute on kuitenkin päätöksenteon vaihtoehdottomuus, katso kohtaa 3!

2. Jos et tunne tai ymmärrä jotakin kokouslistalla esitettävää asiaa, niin kysytkö keneltäkään neuvoa vai teetkö päätöksesi niin kuin parhaaksi katsot?

  • Tietenkin yritän ottaa asiasta selvää. Usein kuullaan esitteleviä virkamiehiä ryhmäkokouksissamme, mutta myös eri kansalaisjärjestöjä, esim. kaupunginosayhdistyksiä.

3. Virkamiesten esitykset menevät helposti läpi. Pitäisikö kaupungin asioihin vaikuttamaan pyrkivien toimijoiden ja asukkaiden lobata enemmän virkamiehiä kuin poliitikkoja?

  • Varmasti sekä että! Meille pitäisi ennen kaikkea tarjota eri vaihtoehtoja, joiden välillä pääsisimme valitsemaan. Ajankohtaisina esimerkkeinä Tattarisuolle suunnitteilla olevan lämpövoimalan sijoituspaikka ja Vallilanlaakson läpi suunniteltu ratikkareitti – joka voitaisiin olemassa olevia raiteita käyttäen vetää Hämeentien, Sturenkadun ja Mäkelänkadun kautta.

(Ensin julkaistu Koillis-Helsingin Lähitieto-lehdessä 13.6.2018)