Då gränsen dras mellan fem och sex

Ska vara med i ett valprogram i tv onsdag kväll! Men där slutar de goda nyheterna.

MTV3 har, troget sin kommersiella profil, valt en ganska speciell vinkling på sin ”nyländska valtent”. Bolaget har på förhand bestämt vilka valkretsens fem ”spetskandidater” (kärkiehdokkaat) är, och det är de som får debattera.

Två av de fem representerar valkretsens klart största partier: saml och sdp. Det är inget ont att säga om det.

Sedan finns det hela fyra partier som nu har tre ledamöter från Nyland: de gröna, centern, sannfi och SFP. Av dem får dock bara tre vara med: de gröna, centern och sannfi. Alla utom SFP, alltså.

Några SFP-are får sitta med – i publiken. Tack för den äran!

Kan MTV3 tydligare demonstrera sitt ointresse för att Nyland är en tvåspråkig valkrets, där tre fjärdedelar av den ena språkgruppen röstar på ett parti som inte får vara med och debattera?

Nog för att vi är vana vid att vara luft för de kommersiella tv-kanalerna. Vi duger väl som konsumenter av de varor och tjänster som via reklamintäkterna bekostar kanalen, men inte som målgrupp i programutbudet.

Det bekräftar förstås än en gång hur beroende finlandssvenskarna är av den samhällsägda och tv-avgiftsfinansierade Rundradion och dess programutbud.

 —

Vilka de fem ”toppkandidaterna” är? Jo, Alexander Stubb (inte partiledaren och statsministerkandidaten Jyrki Katainen som skulle veta betydligt mer om den inrikespolitik som säkert kommer att dominera debatten), Mikael Jungner (som aldrig har ställt upp i ett val tidigare), Tuija Brax (som bytt valkrets från Helsingfors och ännu inte har haft en endaste röst i Nyland), Paula Lehtomäki (som bytt från Uleåborgs valkrets och inte heller har haft en endaste väljare i Nyland) och så, naturligtvis, Timo Soini.

Men om alla dessa vet MTV3 alltså på förhand att de är toppnamnen. Det kan de förstås mycket väl vara, inom respektive parti, sedan de nu fått äran att redan på förhand utnämnas till sådana.

Tala om självuppfyllande profetior…

2 Replies to “Då gränsen dras mellan fem och sex”

  1. Tack för den informationen. Det är dags att sätta hårt mot hårt då massmedia kör över det andra inhemska språket. En offentlig bojkott av Mtv3 på facebook skulle sitta bra. Här kan du höja profilen ordentligt om du vill. Lycka till!

  2. Hårt mot hårt hjälper inte. Endast hårt mot (rätt)vist gäller på slutrakan.

Comments are closed.