Nu är det bevisat: SFP har medvind!

På både makro- och mikronivå kom i dag bekräftelsen på medvind inför valet. På makroplanet för SFP, och på mikroplanet för både partiets och min egen lilla del.

Låt oss börja på den högst personliga mikronivån. Jag hade några riktigt fina personliga upplevelser i dag vid köpcentret i Hagalund, Esbo. Inte nog med att jag fick träffa två gamla bekanta från ungdomen som jag inte hade sett på decennier. Den ena skulle visst rösta på mig, och den andra lovade allvarligt överväga.

Minst lika fint var att träffa ett äldre par med rollatorer, av vilka mannen som råkade dela förnamn med mig vänligen berättade att jag var hans kandidat. Hustrun verkade åtminstone inte vara av annan mening.

Och så kulminerade besöket i Hagalund då jag redan var på väg bort och anade att tre lite äldre damer som kom emot mig i Stockmanns korridor var svenskspråkiga. Då jag räckte fram mina valtidningar visade det sig snabbt att en av dem hade tänkt rösta mig, en annan redan hade gjort det, och den tredje inte ville avvika från väninnornas väljarbeteende.

Det blev tre rejäla björnkramar on the spot.

På makronivå bekräftade tankesmedjan Magmas opinionsmätning med 1000 tillfrågade svenskspråkiga finländare i dag SFP:s medvind. Närmare 400 nylänningar, lika många österbottningar, cirka 150 helsingforsare och drygt 100 åbolänningar hade tillfrågats redan i mitten av mars – alltså FÖRE de senaste sannfinska attackerna på svenskan!

Resultaten i ett nötskal:

–         72 procent röstar helt säkert, och 16 procent ”ganska säkert”, summa hela 88 procent – i Helsingfors inte mindre än 95 procent! I en HS-gallup bland hela befolkningen vara bara 52 procent helt säkra på att de röstar. Högt valdeltagande att vänta på svenskt håll!

–         Alltjämt finns dock utrymme för mobilisering, särskilt bland unga väljare och i Nylands och Vasa valkretsar.

–         75 procent planerar att rösta på SFP, mot 7 procent på SDP, 6 på Saml och 3 var på De gröna, VF och – sannfinnarna. De sistnämnda är det svårast att förstå sig på, men det finns väl alltid sådana som gillar att såga av den gren de sitter på och rentav gräva sin egen grav…

–         I bara två valkretsar når något annat parti än SFP över tioprocentsstrecket: Saml i Helsingfors och SDP i Nyland.

–         I Nylands valkrets syns alltså ingen Stubb-effekt! Tydligen inser de svenskspråkiga väljarna två fakta: Stubb må vara en driven utrikesminister, men är ingen bevakare av sociala, ekonomiska, regionala och allra minst svenska intressen och behov. Och han blir nog vald helt utan svenska röster, de svenska rösterna kan fokuseras på att maximera SFP:s styrka.

–         Kvinnorna är ännu klokare än vi män: fler bland dem än bland männen tänker rösta på SFP, och färre på Saml och Sannfi! Det är väl det vi män innerst inne har vetat, men inte alltid så gärna har velat medge…

–         Särskilt Kristdemokraterna, men också Saml, SDP och Centern verkar förlora röster till SFP. Förr om åren har det ibland varit tvärtom.

–         Och, sist men inte minst, de finlandssvenska väljarna anser att valet framför allt handlar om sjuk- och hälsovård, om grundtrygghet, om äldreomsorg, om barnomsorg och utbildning, om svenskans ställning och om skatter och ekonomi, men INTE om moral och värderingar, om flyktingar och invandring eller om utrikes- och säkerhetspolitik. Något att tänka på nu då den sista kampanjveckan före valdagen inleds!

Nu bör siktet på allvar ställas in på ett andra mandat i Helsingfors och ett fjärde i Nyland. Vi kan höra till segrarna i detta val.

Ja, vi vill och ja, vi kan!

2 Replies to “Nu är det bevisat: SFP har medvind!”

    1. Tja, då Hbl i dag spekulerade kring om Donner ska slå ut Thors eller inte förbisågs en sak: Om Donner får fler röster än Thors, har han sannolikt fått så många röster även bland andra än SFP-väljare att han per matematisk definition tryggar ett andra mandat för SFP – och därmed i ett sådant läge för Thors.

Comments are closed.